top of page

Traditionell design till digital runway

“Jag drömmer om att starta eget och bli en känd kläddesigner världen över för alla som mig, muslimska tjejer som bär sjal.”

Bildtext: Isse och Filsan förbereder en Tik-Tok en eftermiddag på Trainstation.


Jag träffar Filsan Shire, digital handledare på mötesplatsen för digitalt skapande och lärande - Trainstation i Vivalla. Filsan kom till Trainstation för första gången när hon gjorde praktik hos textilläraren på Vivallaskolan. Hon läste då Textil & Design på Virginska gymnasiet i Örebro. När hon träffade personalen fastnade de direkt för hennes driv och visioner inför framtiden.


När Filsan sedan fick höra att hennes drömmar kunde gå i uppfyllelse snabbare än hon trodde genom de digitala verktygen som Trainstation erbjuder så var den ömsesidiga kärleken ett faktum.


Snart därefter började Filsan som timanställd på Trainstation och startade resan mot den digitala klädindustrin. Med hjälp av program som CLO och Marvelous Designer öppnades en helt ny värld. När processen att rita och anpassa mönster digitaliseras förkortas och förenklas den avsevärt.


“Balklänningen som tog mig sex månader att tillverka i skolan tog mig 3 veckor att göra på Trainstation.” säger Filsan.


Tidigare var hennes tankar helt inriktade på klassisk fysisk kläddesign. Nu planerar hon att ta den digitala världen med storm. Både vad gäller inriktningen, där början av processen är digital med en avatar för måttanpassning och mönster som sedan printas och skärs ut för att skapa fysiska kläder samt den andra vägen där även slutprodukten är digital. Den sistnämnda delen, som används bland annat vid design av kläder till spel och animerad film, var för Filsanen helt okänd bransch.


“Från omöjligt till möjligt.” säger Filsan när hon berättar om hur hon kände om sina drömmar efter att hon pratat med Johan Cedermark, grundare av Trainstation-konceptet.


“Jag visste inte att dessa möjligheter fanns. Nu känns det som att jag kan göra vad som helst”.


Något annat hon inte räknat med var att arbeta med barn och ungdomar. Den passionen växte sig dock starkare och starkare för varje vecka som gick sedan hon fick sin anställning.


“Om jag inte fått jobb här hade det blivit heltid inom vården för att samla pengar till mitt företag. Nu blev det inte så. Det här är mitt nya drömjobb, att få jobba med både kläddesign och människors växande.”


Det är eftermiddag en torsdag på Trainstation. Jag träffar Filsan i kläddesignstudion. Hennes fokus är på barnen som samlats runt henne för att läras sig att sy sina egna scrunchies.


“Börja med att scanna den här QR-koden och följ min tutorial på iPaden så kommer jag till dig snart”.


Tack vare det digitala utbildningsmaterialet kan Filsan hjälpa flera besökare samtidigt. De jobbar självständigt, men Filsan finns hela tiden närvarande för att ge uppmuntran och stöd. Efter att en av tjejerna blir klar med sin egensydda hårsnodd säger hon:


“Jag trodde inte att den skulle blir så här bra! Den blev finare än den jag köpte från H&M!”


Det är en härlig atmosfär i rummet och det råder ingen tvekan om den ömsesidiga värme som finns mellan Filsan och besökarna.


“Hon är jättesnäll och omtänksam.”’

“Hon är en av de bästa.”


Det är orden från Isse och Farhiya när jag frågar dem vad de gillar med Filsan.


“Jag skojar med dem, ger dem kärlek och stärker deras självkänsla. Genom att stötta dem att lära sig nya saker kommer de att känna att de kan!” säger Filsan när jag frågar henne varför de gillar henne.


En annan fördel i relationsbygget är att Filsan är från området. Hon känner många i Vivalla och är uppvuxen med en stor del av dem. Hon kommer själv från en stor familj med åtta barn. När jag frågar henne om vad hennes mamma säger om hennes nuvarande jobb säger hon:


“Hon märker glädjen jag har för mitt jobb och känslan av att jag hittat hem. Hon är stolt över mig.”


Trainstation - där drömmar blir till verklighet.


Text: Jonas Edlund.

164 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page