top of page
ts-pattern-banner.png
Skribentens bildKatarina Pietrzak

William - nu kan jag förändra världen

Uppdaterat: 20 juni

Allt började sommaren 2022 när han reste till Kenya och Eritrea för att träffa sin pappa och andra släktingar. Inför resan var William taggad på att gå på safari, träffa nya människor och äta god mat. Men när han väl kom dit blev han snabbt medveten om den utbredda fattigdomen och den dåliga tillgången på el. Det blev början på en entreprenörsresa där målet är att underlätta livet för andra och göra skillnad i världen. För den visionen har han redan fått ta emot ett stipendium från XO Foundation*.


William Asefaw från Örebro är 20 år gammal och har tagit ett sabbatsår för att fokusera på sitt projekt Salt Tech, vars affärsidé är lampor för nödsituationer och för personer som bor utanför traditionella elnät, lampor som drivs av saltvatten. Det var just nöden han mötte på sin resa som satte honom på spåret. I Kenya är strömavbrott väldigt vanliga och i Eritrea släcker man gatlamporna tidigt för att spara på elkostnader. Ofta ser man bara människors silhuetter, vilket leder till många riskfyllda och farliga situationer.


-Det är skrämmande när det blir kolsvart och den upplevelsen gjorde mig väldigt frustrerad och irriterad. Ingen vill gå omkring i mörker, man kan se riktigt se ensamheten och rädslan det skapar. Jag tänkte att det måste gå att göra någonting åt den situationen.


När William kom hem till Sverige igen tog han kontakt med sin bror, som har stor erfarenhet av entreprenörskap. Tillsammans började de utveckla en idé om saltvatten-drivna lampor, som nu ett år senare finns som prototyper och där en patentprocess pågår. Den gör att han inte kan berätta allt om varken sin idé eller om lamporna, men att han är övertygad om att kunna göra en stor insats genom sitt arbete, råder det inga tvivel om. Hans vision just nu är att i praktiken erbjuda en prisvärd och hållbar lösning på belysningsproblem i de delar av världen där tillgången till elektricitet är begränsad eller obefintlig.


Men han är också helt säker på att hans bidrag till världen även framöver kommer vara entreprenörens sätt att möta behov, även om studier i bland annat företagsekonomi finns på agendan parallellt. När jag frågar hur han ens kom på idén om att skapa energi av saltvatten, skrattar han lite och säger att många är förvånade över att han inte gick det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet (utan det samhällsvetenskapliga). Men det var ändå insikten om elektrolyter i vattnet som som tände idén.


“Här får du testa saker som är framtiden, vilket är väldigt häftigt! Och jag tror det har en väldigt bra påverkan på framtidens generationer.”

William samarbetar nu vidare med sin bror som också tidigare startat bland annat den framgångsrika appen Plick, där man kan sälja vidare de kläder man själv inte använder. Deras idéer kring Salt Tech har fått ett fantastiskt mottagande och de är just nu i en spännande fas där de jobbar med vidareutveckling av produkterna. Till Trainstation i Vivalla i Örebro, kom William för att någon tipsat honom om att han kunde få hjälp med produktfotografering för kommunikation på hemsidor och plattformar. Han hade ingen aning om vad som skulle möta honom eller hur viktigt det mötet skulle komma att bli för hans fortsatta egna verksamhet. 


-Så jag kom dit och jag blev bemött av så mycket på en och samma gång! Det var unga i ett hörn som höll på med robotteknik och det var en AI-sektion i andra änden, du har elrum, du har träslöjd, syslöjd, det finns nästan allt du kan tänka dig. Jag minns att jag tänkte, jäklar, vad är det här för ställe egentligen? Det är ju värsta superhiten, hur har jag inte känt till det här förut?


William fick hjälp med fotograferingen av sina produkter men sen öppnade sig lite av ett nytt universum av möjligheter. På ett av sina första besök såg han en bilsimulator och eftersom han precis höll på att ta körkort stannade han för att testa den, det var ett perfekt sätt att träna när han inte övningskörde ute på vägarna. Sen dess har han också lärt sig mycket om 3D-printing och han berättar om ingenjören Samer på Trainstation som lärde honom CAD, en programvara för datorstödd design och ritning, avsedd för kreatörer som designar, ritar och producerar teknisk dokumentation. 


-Samer är så imponerande. Ingenjör, välutbildad, har gjort en master till och med. Han har hjälpt mig att lära mig CAD från scratch med Fusion 360, som är en av de mer avancerade funktionerna att använda. Jag fick också hjälp att produktutveckla fram en del av min produkt. Nu kan jag göra allt det här hemma i princip. 


Det finns även annat William ser att Trainstation framöver kan hjälpa honom med. Webbdesign för att utveckla hemsidor, hur han kan använda AI kopplat till sina produkter och en hel del annat. Han berättar att han numera när han pratar med andra om Trainstation, beskriver det som en kreativ verkstad, där man kan göra och lära många olika saker och som funkar för alla möjliga olika åldrar. Många som kommer är ungdomar, men det finns saker att både göra och utveckla för vuxna också. Sen sitt första besök har William varit på Trainstation i Vivalla minst en gång i veckan och byggt upp bra relationer med folk, han kan inte nog prisa alla som jobbar där.


-Det är så kul att se när de jobbar med barn i den här kreativa miljön. Jag ser hur de låter barn att testa saker utanför traditionella ramar. När du går till skolan så är det ju verkligen ofta papper och penna som gäller, du skriver, du har lektioner. Men här får du testa saker som är framtiden. Det är väldigt häftigt och jag tror det har väldigt stor och viktig påverkan på framtidens generationer.


Vad tror du att det kan komma att betyda att de här möjligheterna finns i Vivalla idag?

-Just i Vivalla är trenden kanske att det är musik eller tyvärr kriminalitet som är den enda vägen ut. När det gäller inlärningsprocesser i allmänhet har miljön väldigt stor påverkan. Det finns inte många förebilder inom de akademiska sammanhangen i Vivalla. Så jag tänker att Trainstation öppnar nya vägar och fönster, att man ger barn möjligheten att våga tänka större. Det har stor påverkan, definitivt. 


William beskriver atmosfären och miljön på Trainstation som välkomnande bortom en vanlig kommunal fritidsgård, han menar att det inte är bara personal utan vänner du möter som besökare på plats. Han upplever att många besökare får ett välkommet avbrott från andra rutiner, möten där man också kan skapa nya nätverk, snacka om livet och uppskatta varandras närvaro. Förutom då att det finns så mycket att lära och skapa på plats.

-Det är jobb också såklart, men väldigt socialt givande jobb. 


“Jag skulle säga att alla som jobbar på Trainstation är livscoacher.“

Vi pratar en stund om vilka värden en plats som det här skapar. Om den hopplöshet som många i orten ofta känner och inte minst när deras plats på jorden beskrivs med allt negativt som där finns. Han återkommer gång på gång till att det här finns något för alla. Unga som får hjälp med studier, att väcka sina intressen, testa på nya sätt att ta sig an utmaningar. Företagare som han själv, som kan få hjälp med saker som de inte är vana vid. 


-Vad jag har sett personligen är att barn inte bara kommer dit för att testa på något. De kommer också för att träffa alla som jobbar här. De ser medarbetarna som en del av sin familj. Handledarna är barnens mentorer, kanske till och med ibland en extra förälder när man bara har en. Jag skulle säga att alla som jobbar på Trainstation är livscoacher. Det är jättefint att se hur de här barnen kommer förbi, ibland bara för att säga hej till dem. Det är en familjär känsla och det finns oändligt med värden som kan skapas i det, säger William.


När jag ber honom sammanfatta vad hans eget möte med Trainstation har betytt funderar han en stund.


-Oerhört mycket. Jag har till och med fixat en handledare från Trainstation, för vi har en särskild relation. Jag håller också på med 3D-design på plats, det har lett till nya möjligheter och utveckling jag inte såg innan. Jag har tagit kontakt med andra företag som håller på med 3D-utskrifter och jag tänker på framtida samarbeten med produktionsavdelningar. Jag kan lugnt tänka mig att Trainstation har väldigt stor roll att spela både för mig och andra även framåt.


Vår pratstund är slut och William har mycket för sig de kommande dagarna. Han ska iväg på ett evenemang som Emax Sverige bjuder in till. Sedan 2002 arbetar de för att stärka unga entreprenörer i deras unika entreprenörskap genom inspirationsföreläsningar och nätverksaktiviteter. Nu stundar tävlingen Emax Challenge som arrangeras i Göteborg i juni 2024, där de unga entreprenörerna arbetar för att ta fram affärsidéer kopplat till FN:s globala mål. Jag frågar om William ser sig själv som en förebild för andra, med sin uppenbart framgångsrika resa, affärsidé och prisade gärning.  


-Man kan se det från olika perspektiv och mycket handlar om att hjälpa varandra. Men jag känner att jag vill vara en mentor för många, det är min dröm. Jag vill vara en förebild för barn och unga.


*XO Foundation är en del av Ekon. dr Peter Wallenbergs Stiftelse för entreprenörskap och affärsmannaskap (EPW) som grundades 2016 till minne av Peter Wallenberg. Man vänder sig till unga extraordinära talanger runtom i Sverige som har ett inre driv men saknar yttre förutsättningar, för att förverkliga sin idé. XO Foundation vill bygga broar mellan olika delar av samhället och visa att vi gemensamt kan skapa förändring i samhället.

108 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page