top of page

Fyra anledningar för dig att komma till Vivalla trainstationVad är en digital fritidsgård - eller närmare sagt - vad är Vivalla trainstation?


Barn och ungdomar skriker efter att lära sig digitalt skapande. Det visar vårt arbete med den digitala fritidsgården som vi först startade i Mosås utanför Örebro.


Många barn och unga har i skolan tillgång till datorer och ipads, men saknar platser att inspireras på och ta del av vad verktygen kreativt kan användas till.


Vivalla trainstation är just en sådan fysisk, öppen mötesplats för digitalt skapande där vi vill tillfredsställa behovet hos ungdomar av kunskap och vägledning inom digitalt skapande. 


Spelutveckling och skapande av digitala produkter är ett exempel på digitalt skapande som du får lära dig på Vivalla trainstation.


Men vad är digitalt skapande? Jo, ett datorbaserat skapande. En skapandeprocess där vi i något steg använder datorer, plattor eller någon annan form av elektronik.


Det är ju inte på något sätt nytt. Desktop publishing-revolutionen kom på 1980-talet och musik har producerats digitalt och elektroniskt väl över 30 år.


Men det som är nytt är tillgängligheten, den höga utvecklingshastigheten på verktygssidan och internet, där vem som helst kan publicera sina verk till hela världen i princip helt utan kostnad.


I det skifte som benämns “the sharing economy” kan vi nyttja att tekniska tillbehör är förhållandevis billiga och många kan samsas om samma saker. Vi är på väg mot en demokratisering, där i princip alla bör ha möjlighet och tillgång till denna typ av digitalt skapande. Problemet är att många inte får reda på vad som går att göra.


Så det vi på Vivalla trainstation gör i praktiken är att vi visar på möjligheter. Vi har ipads, vi har kringutrustning såsom, klaviaturer, robotar, elektronikkomponenter kameror och andra tillbehör. Vi kommer ha en musikstudio, en youtube-studio och ett VR-rum till hösten.


Och vi har arbetat fram handledningsmaterial som vi sätter i händerna på dem som är intresserade. Vi har digitala handledare på plats som kan coacha de som kommer att utveckla sin kreativitet och lära sig moderna kunskaper. Kunskaper som både många unga blir intresserade av när de presenteras för det, och många arbetsgivare söker idag.

Världen, och inte minst den digitala världen,  förändras i hög takt idag.


VR och AR är på kraftig ingång. 3D-skrivarna är på väg att etablera sig i industrin. Många analytiker siar om att handeln med digitala varor bara kommer öka. När 70-talisterna var unga så var det första sommarjobbet kanske att stå i en fysisk butik. I dag kan det första sommarjobbet precis lika gärna vara att tillverka 3D-svärd.Ovan: Vi lockar fram designtalang med IPAD:s och digitala pennor, samt programmering av robotar.Detta är de fyra fokusområden som Vivalla trainstation jobbar med:


1. Digitala produkter eller verk

Detta är den kanske vanligaste formen av digitalt skapande. Kännetecknande är att vi skapar digitalt men även själva resultatet är också digitalt. Exempel på detta är digital musik, digitala bilder/animationer, video, virtuella produkter, datorspel, eller andra former av datorprogram.


2.  Digital media och kommunikation

Detta är också en form av skapande, vi skapar en youtube-kanal, eller en live-sändning, eller ett instagramkonto. En ännu ung bransch där kompetensen består i att skapa innehåll som engagerar många.


3. Digitalt fysisk skapande

Det som kännetecknar området är att produkten är fysisk. Här kommer områden som robotik, 3D-skrivare, laserskärare in i bilden. Området är inte nytt i sig, men tillgängligheten är på väg att bli en helt annan.


4. Digitalt kunskapande

Att skapa kunskap är något som framför allt forskarvärlden höll på med tidigare i större skala. Kunskap har ofta skapats genom att samla in data/fakta på något sätt och sedan dra slutsatser utifrån det. Detta håller dock på att förändras och även här ser vi en demokratisering. Loggar och analysprogram är standard på sociala media idag. Hur lär vi oss att tolka data, hur kan vi skapa ny kunskap utifrån denna data. och i en inte allt för avlägsen framtid. Kan vi använda Artificiell intelligens för att skapa data.


Alla dess fyra områden vill vi i Vivalla trainstation kunna inspirera och utbilda i.

Vi som jobbar med det tycker att det är sjukt spännande. Tycker du? Kom förbi och kolla! Och registrera dig gärna på vårt nyhetsbrev längst ned på denna sida.

170 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page