På väggen bakom honom på Mötesplats Kupolen i Karlskoga - står ord som ”lärorikt”, ”inflytande” och ”delaktighet”. Värdeord som också genomsyrar hans arbete varje dag. Nils Varg är enhetschef för kompetensförsörjningsenheten i Karlskoga kommun, en enhet som arbetar med en rad olika frågor, men främst med att stötta personer till egen försörjning, hantera missbruksfrågor, våld i nära relationer och avhopparverksamhet.
– För att hjälpa människor som har drabbats av livet att komma vidare, måste vi skapa en miljö som är trygg och där de kan känna att de växer, säger Nils och betonar vikten av att alla får utveckla och se sina egna förmågor, särskilt när de kanske känner att de inte duger eller inte kan något.
Vi befinner oss på Mötesplats Kupolen där Trainstations verksamhet ryms, och idag är specifikt programmet Inre driv i fokus. Här tar man in personer med olika bakgrunder, både från Finsams coachingsteam som arbetar med arbetsrehabilitering för personer långt ifrån arbetsmarknaden, och andra som behöver en nystart i livet.
Inre driv arbetar med 15–20 deltagare åt gången, och det mesta man gör här utgår från individens egna intressen. Kommunen såg ett behov av en arbetstränande verksamhet utöver de traditionella, fysiska arbetsplatser där sådan rehabilitering och träning ofta har skett historiskt.
– En sån passar självklart inte alla. En del har mer intresse för teknik och har sina kompetenser där. Här är det något man verkligen kan bygga på och som samhället också behöver, säger Nils.
Han påpekar att det inte är alla som stannar inom teknikområdet; vissa börjar här och går vidare till andra typer av arbeten. Men för den som har intresse och kompetens inom den digitala utvecklingen, erbjuder Trainstation en viktig möjlighet att stärka sig själv just genom den.
För Nils och hans team handlar det om att erbjuda en palett av möjligheter till personer som har hamnat utanför eller som inte har klarat av skolan. Det handlar om att stärka just - de inre förmågorna.
– Vi ser hela tiden hur människor växer här. Vi använde den här verksamheten som ett ESF-projekt som startade 2021,där vi också kunde följa och mäta effekterna. Och vi fick väldigt goda resultat, många gick vidare härifrån stärkta och i många fall gick de också till jobb, berättar han.
Trainstation erbjuder en plats där man kan växa i egen takt. Den digitala kärnan och lärandet inom den är centrala. Kanske har man hamnat utanför samhället och istället levt mycket i en digital värld, kanske genom spel eller liknande, och i den här verksamheten ser man goda resultat av att knyta an till just det, för att deltagarna ska kunna komma vidare i sin återhämtningsprocess, berättar Nils. Det handlar om att ha en bredd på uppgifter så att det finns möjligheter att anpassa efter vars och ens behov. För att hitta självförtroende och självkänslan i att alla faktiskt kan.
Framåt hoppas Nils att verksamheten kan utvecklas och omfatta fler personer. Att man kan jobba mer öppet, samt kombinera med verksamheter för barn och ung, så att fler kan utbyta olika erfarenheter och skapa nya kontakter. Han är stolt över sina medarbetare som tar sig an uppdraget med sånt engagemang.
– Jag har personer som jobbar här som löser riktigt svåra frågor själva tillsammans med coacherna. Det är med ganska små resurser vi driver och får de här resultaten, två fasta medarbetare som jobbar och tar allt det här ansvaret. De har en grupp deltagare på 15–20 personer och det fungerar, folk går vidare och växer. Det är det jag är mest stolt över.
Sedan starten har totalt 146 personer gått igenom programmet inre driv. Av de som är klara har 24% gått vidare till arbete eller studier, och 35% har gått vidare till annan praktik.
– Det är verkligen inte så tokigt, beroende på när du kommer in i verksamheten och vilka förutsättningar du har. Många börjar på en väldigt låg nivå och har en riktigt lång uppförsbacke att gå för att komma tillbaka. De flesta har kommit in här med ett rehabiliteringsbehov, förklarar Nils.
Han avslutar med att uttrycka sin förhoppning för framtiden:
– Jag hoppas att alla som kommer i kontakt med oss ska känna sig sedda och att de blir lyssnade på. Att de får möjlighet att göra något de vill göra och känner att de kan utvecklas och gå vidare. Och att de känner sig trygga och kan växa här.
Comments